tirsdag 5. oktober 2010

Kopiering og åndsverk

Åndsverk


Et åndsverk er et litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk menneskeskapt verk. Etter norsk lov omfatter dette verk av enhver art og uttrykksmåte, såfremt det er preget av et visst minimum av skapende innsats fra opphavsmannens side (verkshøyde). Den som skaper et åndsverk har opphavsrett til verket, og denne oppstår automatisk idet verket blir skapt, uavhengig av formaliteter. Åndsverkloven § 1 inneholder en liste over de mest praktiske formene for åndsverk, men denne listen er ikke uttømmende.


Creative Commons


Creative Commons (CC) er en ideell organisasjon, etablert i 2001, som jobber for å øke antallet åndsverk som alle lovlig kan dele med andre og bygge videre på. Organisasjonens hovedvirke har vært utarbeidelsen av en rekke lisenser som opphavsmenn kan bruke fritt på sine verk, hvor rettighetshaveren har muligheten for å si fra seg enkelte av de beskyttelsene åndsverksloven gir under bestemte vilkår.Åndsverkshavere kan velge mellom fire kriterier når de setter sammen en CC-lisens: om en skal krediteres, om verket kan brukes i kommersielle sammenhenger, om verket kan forandres og bygges videre på, og om man i såfall må gi det ut det nye verket under samme lisens.Flere nettsteder, inklusive Wikipedia, benytter seg av CC-lisensiering som en måte å tilgjengeliggjøre innhold på. Fotonettstedet Flickr er et eksempel som lar en merke bildene en legger ut med CC-lisens. Musikknettsteder som Jamendo, Magnatune, ccMixter og Beatpick er tuftet på denne måten å lisensiere innhold på.Creative Commons-lisenser har også blitt brukt på bøker, blant annet til barneboken Grisen og Kassen.


CC-lisenser

  1. Navngivelse- Commons Deedjuridisk lisenstekst.
  2. Navngivelse-Del på samme vilkår: Commons Deedjuridisk lisenstekst;
  3. Navngivelse-Ingen bearbeidelse: Commons Deedjuridisk lisenstekst;
  4. Navngivelse-Ikkekommersiell: Commons Deedjuridisk lisenstekst;
  5. Navngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår: Commons Deedjuridisk lisenstekst;
  6. Navngivelse-Ikkekommersiell-Ingen bearbeidelse: Commons Deedjuridisk lisenstekst;

Public domain

Offentlig eiendom (engelsk public domain) er et begrep som brukes om åndsverk og fotografiske bilder som ingen har enerett til å råde over (opphavsrett til), enten fordi den opprinnelige rettighetshaveren selv har unntatt det fra rettsreglene om slik enerett, eller fordi verkets alder har overskredet grensen for hvor lenge noe kan være rettighetsbundet. I norsk rett kan begrepet offentlig eiendom virke noe misvisende, da råderetten normalt ikke overføres fra den opprinnelige rettighetshaveren til offentligheten, men snarere faller bort. I avtalesammenheng brukes derfor ofte begrepet «Falt i det fri».

Du kan kopiere det meste du finner på nette ja.. ikke alt som har Copyeright men noe har det, som wiki, der kan du kopiere ting.



Kilder:



1 kommentar:

  1. Du kan vel kopiere alt til egen maskin, men problemer kan oppstå når du deler ukritisk.

    SvarSlett