tirsdag 5. oktober 2010

Informasjon

Informasjon brukes mye som begrep innen informasjonsteknologi. Informasjonen lagres som data og begrepene brukes ofte om hverandre. Innenfor informasjonsvitenskapen skiller man som regel mellom begrepene data, informasjon og kunnskap. I denne sammenhengen opererer man vanligvis med følgende definisjoner:

Data er symboler representert i organisert i bestemte mønstre som representerer fakta, observasjoner og/eller ideer, og som det er mulig å kommunisere, fortolke og manipulere ved hjelp av menneskelige eller automatiske prosesser. Eksempler på dette er elektriske impulser, magnetiske og mekaniske tilstander, tekst og lyd/film/bilde.

Informasjon er den forståelsen eller fortolkningen et menneske trekker ut av data på grunnlag av kjente konvensjoner for den benyttede representasjonsform. En slik tolkning av data vil være betinget av: Evnen til å oppfatte data, kulturell kontekst, konvensjoner for tolkning, forståelse av protokoll for innkoding av data samt evne til å forstå meningsinnholdet i data.

Kunnskap er internalisering av informasjon; summen av et individs oppsamlede informasjon.Informasjon som blir forstått og omdannet til kunnskap, vil skje på en måte som vil være unikt for ethvert individ.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar